8 Mart 2012

8 MART... aslında her gün

 Nazım Hikmet'in güzel bir şiiriyle başlamak istedim, tüm yönleriyle yazılmış bence kadınlara olan duygular ..

     Bugünün anlamı derin .. Aslına bakarsınız özel şeyleri özel günlere sığdırmayı pek sevmem ama insanların bazı şeyleri hatırlamaları için gerekli bazen böyle günler .
      Bugün arkadaşlarımla sohbet kadınlar gününden açıldı, iki arkadaşımız "neden kadınlar günü var da erkekler günü yok, bizimde günümüz olsun" diye sitemde bulundular. Aslında sitemlerinin cevabı basit her gün erkekler günü bence. Çünkü kadınlar onlar her ne kadar görmeseler de onlar için çırpınıp çabalıyorlar.
      Kimi sevgilisi için kimi çocuğu için kimisi eşi için. Yemekleri yapılır, ütüleri temizlikleri ; nazları niyazları itinayla çekilir, asılan suratları,  işte bozulan moralleri toplamak için her kadın kendini bir kenara bırakır hayatlarında ki erkekler için çabalarlar. Ama ne yazık ki erkekler kadınları sadece dırdırcı olarak anımsarlar. Tamam tahammül edilemeyen kadınlar var kabul ama cefakardır kadın. Unutmayın " cennet annelerin ayakları altındadır."
    Bir kadın herşeyi sineye çekmeyi iyi bilir. Yapılan hatayı kolay affeder. Yeter ki kıymet verilsin değerli olduğu hissettirirsin ... Gözü ne paradadır ne pulda , sertçe yüzüne indirilmeyen sıcak bir el, huzurlu bir yuvadır bazen, bazen anlayıştır, bazen de iki dost kelamıdır aradığı ..




           Kimdir kadın, nasıl biridir, ne düşünür, duyguları var mıdır? Aslında kadının tarifi herkese göre değişir şüphesiz. Her gönülde başkadır kadının adı. Sabah ezanıyla kalkar kadın ibadetini eder mutluluk diler Allah'tan . Kimi sobayı tutuşturur bir çay koyar üstüne kahvaltıyı hazırlar . Kiminin bakması gereken ineği vardır sütünü çocuğuna getireceği, onun yemini verir altını temizler suyunu verir. Eşinin çocuklarının kahvaltısını hazırlar yolcu eder. Evin işi vardır, hepsinin toplanması gereken bir ardı vardır onları halleder kendi işine gider. Kimi kadınlar vardır sırtında ot yükü bazen odun yükü alırlar dik yamaçlardan evlerine getirirler. KADIN EMEKÇİDİR.
KADIN; ESİRGEYENDİR,
               KORUYANDIR,
               O ANADIR; illa çocuk doğurması gerekmez. Her kadının hayatında erkek vardır; baba, kardeş, eş, sevgili, dost bunlar içinde bir anadır kadın..
   Bir kadın hayattır aslında. Benim acizane fikrim, hayatın içinde olan herşey ancak kadınlar olduğu zaman anlam kazanıyor. Yemek yemek su içmek bile. "Bir kadının elinden içtiğiniz suyla kendi kendinize bardağı doldurup içtiğiniz su arasındaki lezzet farkını anlayabiliyor musunuz? Anlıyorsanız ne mutlu size, anlamıyorsanız ne yazık ki yaşamıyorsunuz " Ne güzel demiş Can Yücel . Bende tam böyle düşünüyorum .
     Mustafa Kemal'in sözlerini de biz kadınlara hatırlatmak istiyorum:" Ey kahraman Türk kadını sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın."
     Bizim temennimiz ise aslında her mantıklı insan gibi, temel düzeyde hak ve özgürlükler.
Yani;
"Cennet, annelerimizin ayaklarının altındadır" derken hiçbir kadının şiddet görmediği bir dünyada yaşamak. Her kız çocuğunun mutlak benliğini bulmasını, topluma bir birey olarak katılmasını, okuma hakkının vazgeçilmez olduğunu gördüğümüz bir dünya istiyoruz. Kadınlarımızın karanlıkların arasında değil, en önde ve ışıklar altında parıldamasını istiyoruz.
ÇOK MU ŞEY İSTİYORUZ ?
 

"Bir kadını ağlatırken çok dikkat edin çünkü Allah gözyaşlarını sayar.
Kadın erkeğin kaburgasından
yaratıldı ayaklarından yaratılmadı.
Öyle olsaydı ezilirdi.
Üstün olsun diye başındanda yaratılmadı.
Ama göğsünden yaratıldı eşit olsun diye, kolun biraz altında korunsun diye kalp hizasında sevilsin diye..."


( eski bir dostumun bizler için yazdığı yazıdan küçük bir alıntı )
"Her şeyin ölçüsünü bilir kadın,sen erkek olarak ölçüsünü kaçırıp kadınına şiddet uygulama....
Başımın Tacı de, yüreğinde tası kadınını…
 Hey kadınım,
Gün senin günün
O gününde geçecek… Sadece her zaman ki gibi yine bir gün hatırlanacaksın…
Yıkılma, pes etme
Sen kadınsın, anasın…
Kimseye boyun eğme, yılma
Yükün az, yüzün ak olsun…(ilker yağcı)"

“8 Mart kadınlar günün kutlu olsun“

1 yorum: